Airborne Medical Reenactment Group

(AMRG)

WIE WIJ ZIJN
De Airborne Medical Reenactment Group, afgekort AMRG, is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen reenactors met een gemeenschappelijke interesse in medisch re-enactment.

In eerste instantie nog gelieerd aan de werkgroep ‘US Operations’, ontwikkelde de medische display zich van kleine hulppost naar een groots opgezet veldhospitaal, waarin de individuele krachten werden gebundeld in de uitbeelding van een grotere medische eenheid: 326th Airborne Medical Company.

Gaandeweg de jaren groeide ook de behoefte aan een eigen identiteit binnen de LHGH en werden er stappen ondernomen voor de oprichting van een aparte medische werkgroep.
Medio 2022 werd het voorstel ter tafel gebracht op de ledenvergadering en met een meerderheid van stemmen aangenomen; de officiële oprichting van de AMRG was een feit.

Momenteel telt de AMRG 14 officieel geregistreerde leden.
Het kader wordt gevormd door: Marc de Laat, Joël de Bruijn (Werkgroepcoördinator) en Mitchel Claus.

Werkgroep kader AMRG

ONZE DOELSTELLING
EDUCATIE
Richt zich vooral op de jongere generatie, waarbij we o.a. aandacht besteden aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat oorlog gepaard gaat met offers en menselijk lijden, hetgeen in onze display goed tot uitdrukking komt. Anderzijds benadrukken we ook een stuk menslievendheid en dan met name de neutraliteit van het Rode Kruis in relatie tot het helpen van vriend en vijand.

HERDENKEN EN WAARDEREN
Uiteraard hebben de mannen van 326th Airborne Medical Company een speciale plek in ons hart. Velen van hen zijn ons reeds ontvallen en daarmee ook hun verhalen. Het is nu aan ons om die verhalen door te geven, opdat zij nooit worden vergeten. In onze uitbeelding willen we recht doen aan onze helden en hun nabestaanden. Daarom gaan we prat op authenticiteit en uniformiteit. Onze display is een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid en er wordt veel aandacht besteed aan correcte uniformering uit respect voor hen die het droegen.

UITDRAGEN LHGH
Samen met de werkgroep ‘US Operations’ en de werkgroep ‘British Combined Forces’, vormen wij het gezicht van de LHGH. Deze gedachtegang nemen wij mee tijdens onze deelname aan evenementen. We zorgen er voor dat de LHGH te allen tijde op een positieve en professionele manier wordt uitgedragen en benadrukken dit ook bij onze leden. Zij worden in voorkomend geval aangesproken op ongepast gedrag.

Educatie

COLLECTIE / MATERIALEN
Het merendeel van de door ons gebruikte materialen is origineel, waarbij we zoveel mogelijk gebruik maken van de standaard USMD – uitrusting. Daar waar origineel niet meer voorhanden is, maken we gebruik van naoorlogse spullen, veelal door gebruikt ná WOII en dus periodiek nog steeds correct. Daar waar dit niet mogelijk is, wordt de oplossing gevonden in nabouw van het voorbeeld tot in perfectie.

Een kleine greep uit het arsenaal:
We beschikken over meerdere originele OK-lampen en operatietafels, talloze MD-kisten gevuld met klein medisch materiaal, een dozijn aan stretchers waaronder ook zeldzame ‘airborne litters’, meerdere tafels, stoelen, veldbedden, watercans, etc. etc. Al dit materiaal kan worden ondergebracht in een pyramidetent, een 5×10 en/of meerdere ‘small walls’.

De hoeveelheid materiaal maakt wél dat we selectief moeten zijn t.a.v. deelname aan evenementen. Het is een hele klus om alles op de spreekwoordelijke ‘wielen te zetten’ en daar waar andere groepen een paar uurtjes nodig hebben voor de opbouw, zijn wij vaak tot laat in de avond/nacht nog bezig. Het is momenteel ondoenlijk om aan meerdere opéénvolgende evenementen mee te doen.

Een kleine greep uit ons materiaal

‘ONE OF A KIND’
Onze werkgroep is met recht wel ‘uniek’ te noemen. Er zijn maar weinig verenigingen/groepen die zich toegelegd hebben op het nabootsen van een groot medisch geheel, althans niet op deze schaal. Binnen Europa genieten we de nodige populariteit en kunnen we ons beroepen op lovende kritieken van ‘soortgenoten’ in België, Frankrijk, Spanje en Italië.

INTERNATIONALE SAMENWERKING
In voornoemde landen zitten verscheidene groepen die eveneens 326th AMC uitbeelden en waar wij de samenwerking mee zoeken, zoals bijvoorbeeld ‘Hospital Battalion Team 44’ (HBT ’44). Met deze Franse groep draaien wij sedert 2021 het veldhospitaal op ‘Chateau Colombière’.

Verder zijn enkele van onze leden eveneens afkomstig uit het buitenland en dat vereist soms de nodige geletterdheid. Ook dit maakt ons uniek en bewijst maar eens dat verschillende mensen, uit verschillende landen, samen prachtige dingen kunnen doen.

Samen sterk, óók internationaal

ONZE ACTIVITEITEN
De werkgroep staat nog in de kinderschoenen en achter de schermen wordt er druk gewerkt om enige structuur en randvoorwaarden te creëren, zoals bijvoorbeeld een manifest/handleiding voor nieuwe en bestaande leden, met daarin o.a. richtlijnen t.a.v. gedrag, uniformering, uitbeelding, etc. We zijn te vinden op diverse social media, zoals Facebook en Instagram, waar dus ook beheer aan gekoppeld is. Verder vereist ook het onderhouden van het materiaal de nodige tijd.

Kortom, genoeg te doen en gericht op onze doelstelling en deelname aan evenementen. Op jaarbasis zijn dat er momenteel drie: Normandië, Market-Garden en Manhay (Ardennen). Er gaan echter stemmen op om dit aantal voorzichtig uit te breiden.

AMBITIES?
Ja, die zijn er zeker.
Chateau Colombière wordt stilaan onze ‘homebase’ in Frankrijk en we proberen onze jaarlijkse setting aldaar steeds verder uit te breiden naar het daadwerkelijke plaatje van toen. ‘Vaker dynamisch bezig kunnen zijn’ is eveneens een voortdurende wens. Wij zijn nog steeds zoekende naar nieuwe leden, die zich als vaste ‘gewonde figurant / lotus’ bij ons willen aansluiten.

Uitbreiding van het ledenaantal is sowieso gewenst, ook in de medische rollen. Wij vormen in die zin ook een platform voor de ‘oudere re-enactors’, die gezien hun leeftijd minder goed passen in een actieve rol als infanterist, maar perfect tot hun recht komen in een medische rol. Dus lijkt het je wat, meld je dan bij ons aan.

‘Homebase Chateau Colombière’

CONTACT & SOCIAL MEDIA
Heb je vragen, opmerkingen, of wil je lid worden? Laat het ons weten!
Dit kan via het contact formulier en dan kiezen voor Coordinator Werkgroep AMRG.
We zijn ook te vinden via Facebook en Instagram.

Marc De Laat
Joël De Bruijn
Mitchel Claus

Facebook Airborne Medical Reenactment Group & Friends
Instagram amrg_ww2