WW2 US 82nd Airborne Divisie onderdeel van de Werkgroep Amerikaans.

Deze groep heeft tot doel het uitbeelden van de 82nd AB Div die tijdens de 2e wereld oorlog actief was in West-Europa.
Group of Hq men, 508th PIR, after taking the Devils Hill.
De Geschiedenis van de 82nd AB Div gaat terug naar de 1e wereld oorlog. Destijds was dit een infanterie divisie die deel heeft genomen aan de gevechten in Frankrijk en België (All American). In 1942 ontstond een nieuwe gevechtstactiek wat als doel had parachutisten te droppen achter de vijandelijke linies. De 82nd Divisie was de eerste Amerikaanse divisie die werd omgezet tot een Airborne eenheid. Deze eenheid stond onder leiding van Luitenant – Generaal Omar Bradley. Later in het jaar 1942 werd Majoor- Generaal Matthew B Ridgway de commandant van de 82nd Ab Div.

In dezelfde tijd dat de 82nd AB div ontstond werden militairen van de deze eenheid ingezet om een nieuwe Airborne Divisie te vormen. De 101st AB div (screaming Eagles).

In het voorjaar van 1943 werd de 82nd AB verscheept naar Europa waar zij op 10 mei 1943 aankwamen in Marokko. Van daaruit werden ze per trein en vrachtwagens vervoerd naar Tunesië vanwaar hun eerste combat jump zou plaats vinden.

Operatie Husky in Sicilië
Vond plaats op 9 July 1943. De 504PIR, 505PIR, 325 GIR en de 376 PFAB namen deel aan deze operatie.

The Oil Drum Drop in Salerno
De tweede combat jump was een nacht jump die tot doel had het Amerikaanse 5e leger te steunen die bijna weer terug in de zee gedreven werd in Salerno. De 504PIR, 505PIR, 325 GIR en de 376 PFAB namen deel aan deze operatie.

Lachende 82nd Trooper

Operatie Single Anzio
Was een operatie waarbij de 504 PIR niet landde per vliegtuig maar per boot. Vanwege de felle gevechten tijdens deze defensieve gevechten kreeg de 504PIR de bijnaam “Devils in Baggy pants”. De bijnaam was afkomstig van een vermelding die was gemaakt in een dagboek van Duitse officier.

Operatie Neptune (D-Day) Normandië
Terwijl de 504th werd losgekoppeld van de 82nd AB div werd de rest van de 82nd AB uit Italië gehaald en vertrok in december 1943 naar het Verenigd Koninkrijk om zich voor te bereiden voor de bevrijding van Europa.

 

Met twee combat jumps op haar naam, was de 82nd AB div nu klaar voor de meest ambitieuze airborne operatie van de 2e wereld oorlog, Operatie Neptune-de lucht invasie van Normandië. De operatie was onderdeel van operatie OVERLORD, de amfibische aanval op de noordelijke kust van Nazi-bezet Frankrijk.
Ter voorbereiding van de operatie, werd de divisie gereorganiseerd. Twee nieuwe parachute infanterie regimenten, de 507PIR en de 508PIR, werden gekoppeld aan de divisie. Echter, als gevolg van uitputting na de gevechten in Italië, nam het 504PIR geen deel aan de invasie in Normandië.
Op 5-6 juni 1944 traden de parachutisten van de van drie parachute infanterie regimenten en glider Infanterie regiment aan boord van honderden transportvliegtuigen en zweefvliegtuigen en begon de grootste lucht aanval in geschiedenis. Ze behoorden tot de eerste soldaten die gevechten leverden in Normandië, Frankrijk.
De divisie werd gedropt achter Utah Beach, Normandië, Frankrijk tussen Ste Mere-Eglise en Carentan op 6 juni 1944. Ze werden versterkt door de 325th GIR die de volgende dag arriveerde.
De divisie bleef onder sterke Duitse druk langs de Merderit rivier. Uiteindelijk, staken de 325th GIR de rivier over op 9 juni en maakte een bruggenhoofd bij La Fiere.

De volgende dag nam de 505th PIR Montebourg Station in en op 12 juni stak de 508PIR de Douve in Beuzeville-la-Bastille over en bereikte Baupt. Ze maakte hier een bruggenhoofd in Pont l’Abbe op 19 juni. De divisie ging ten aanval langs de west kust van het schiereiland Cotentin en Hill 131 werd ingenomen op 3 juli. De volgende dag nam de 82nd AB div Hill 95 in met uitzicht op La Haye-du-Puits.

Tegen de tijd dat de All-American divisie zich terug trok naar Engeland op 13 juli 1944, had de 82nd AB Div 33 dagen bloedige strijd gezien. 5.245 parachutisten waren gedood, gewond of vermist geraakt. De divisie After Action Reports zei, “… 33 dagen van actie zonder verlof, zonder versterkingen. Elke missie volbracht. Geen grond die werd ingenomen tijdens de acties is ooit prijs gegeven.”
Na de invasie van Normandië werd de 82nd onderdeel van het, XVIII Airborne Corps die bestond uit de Amerikaanse 17e 82nd en 101st Airborne divisie. Generaal Ridgway promoveerde en nam het commando van de XVIII Airborne Corps. Ondertussen werd, assistent divisie commandant, generaal James Gavin ook bevorderd en nam het commando van de 82nd Airborne over.

Operatie Market Garden NijmegenHolland. Jack M. Bailey, James R Blue, Sherman VanEnwyck, Edward Czekaj, Homer Law, John L. Guaschino, Oscar Gomez and Michael Bednaz
Dit was een plan bedacht door de Britse veldmaarschalk Montgomery, dat zou de eerste grote Airborne operatie zijn bij daglicht sinds Kreta.
De geallieerde luchtlandingstroepen moesten de wegen, bruggen en de belangrijke locaties (heuvels etc) van de belangrijkste steden Eindhoven, Nijmegen en Arnhem in handen zien te krijgen. Hierna kon het Britse gepantserde en gemotoriseerde 30ste corps richting de Duitse grens oprukken.

Dit zou de vierde en laatste combat jump voor de all-Americans van de 82nd Airborne div zijn tijdens de 2e wereld oorlog.
Het doel voor de 82nd AB div was het in nemen van de belangrijkste bruggen bij Grave en Nijmegen en het in nemen van de hoger gelegen gebieden ten oosten van Nijmegen.
De 504PIR kreeg de opdracht van de langste brug in Europa over de Maas en diverse andere bruggen over het de Maas-Waal kanaal in te nemen
Op 17 September 1231 uur, landde de pathfinders op de dropzone, dertig minuten later gevolgd door de rest van het Regiment en de 307th engineers, zij behoorde tot de eerste geallieerde troepen die landde in Nederland als onderdeel van Operatie Market Garden (de grootste airborne operatie in de geschiedenis). Rond 1800 uur, had de 504PIR al haar toegewezen missie volbracht (hoewel de vijand erin was geslaagd om een van de bruggen te vernietigen). In slechts vier uur, had het Regiment gesprongen, de vijand verslagen en haar doelstellingen gehaald.

Ondertussen was de 508th onder zwaar vijandelijk vuur van de Duitse parachutisten van de 3rd Fallschirmjager Division. De vijand gaf voortdurend vuur. De strijd was intens maar de 508PIR hield stand op de heuvel die de bijnaam “Devil’s Hill” had.

Twee dagen lang vocht de 82nd AB Div totdat de Irish Guards zich aansloot bij de gevechten. Wat de eerste troepen waren van het 30ste corps van het Britse tweede leger.
De Nijmeegse verkeers- en spoorburg, bleven echter nog in vijandelijke handen.
Terwijl de 508PIR de oostelijke flank vast hield, viel het 2de Bataljon van de 505PIR en tanks van 30ste Corps het zuidelijke einde van Nijmegen en de bruggen aan op 20 September. De 82nd AB ondervond veel verzet van de Duitsers en de gevechten verplaatsen zich van huis tot huis.
Tegelijkertijd werd een Duitse Panzer-Grenadier-divisie naar Nijmegen gestuurd om het bruggenhoofd van Nijmegen te behouden. Een plan om een regiment over de rivier te zetten was noodzakelijk, maar het was bijna een onmogelijke taak omdat het verplaatsen van manschappen in boten over de rivier die 400 m breed is en werd beschoten met Duitse 88mm, en 20mm kanonnen, machinegeweren en schutters. Echter was de oversteek een bevel en werd een feit.

Op 20 September viel de 505PIR de brug bij Nijmegen aan. Major Julian Cook van de 504PIR kreeg de opdracht om met bootjes de waal over te steken samen met zijn 3de Bataljon en met de steun van 307th Engineer Battalion. In 26 Canvas boten vertrok Major Cook en zijn bataljon naar de overkant van de brug. Het aantal slachtoffers was hoog (48) en slechts dertien boten keerde terug om de tweede golf te sturen. Maar de 504PIR slaagde erin om de noordzijde van zowel de Spoor en verkeersbrug in handen te krijgen.

De Britse generaal Sir Miles Dempsey, sprak na het zien van de aanval van de 504 PIR met een enkel woord, “Ongelofelijk.”
De volgende dag op de dijk bij Oosterhout, Pvt.John Towle uit Cleveland, Ohio, C CompC 504PIR. Gewapend met een raketwerper, ging hij eigenhandig en zonder orders richting een kwetsbare plek op de dijk en schoot met de bazooka op een Duitse tank en brak een Duitse tegenaanval van 100 infanteristen 2 tanks en een halftrack. Pvt J Towle kwam hierbij om het leven en kreeg de Congressional Medal of Honor.

Tussen 25 september en 11 november werd de 82nd AB div ingezet in de Betuwe (rondom Bemmel en Haalderen) op de Duivelsberg, rondom Groesbeek en Mook en hebben hier de ingenomen stukken grond niet meer prijs gegeven aan de vijand. De situatie bestond veelal uit grens bewaking en patrouilles.

Tot slot werd op 11 November de 82nd AB div afgelost, door Canadese troepen, na 56 dagen van strijd. De divisie werd verplaatst naar Reims in Frankrijk en in reserve geplaats samen met andere airborne eenheden. Net zoals in Normandië heeft de 82nd AB in Nederland wederom alle missies volbracht.

Battle of the Bulge – The Ardennes Offensive
Plotseling, op 16 December 1944 lanceerde de Duitsers een offensief door de Ardennen die voor de geallieerden volledig als verassing kwam. De 82nd AB div werd direct ingezet en kwam in actie op 17 December. Op 20 December werd de 82nd AB aangevallen in de regio Vielsalm-Sankt Vith en de 504th PIR nam direct Monceau in. Deze gevechten dwongen de Duitse eenheden terug over de rivier Amblève.

Het 508ste PIR Red Devil’s lanceerde op 7 januari een aanval met de 504th in de nabijheid van Thier-du-Mont waar het zware verliezen leed. De 508th werd vervolgens teruggetrokken uit de linie en in reserve gezet tot 21 januari wanneer een onderdeel mocht vervangen van de 2d Infantry Division.
Op 29 januari 1945 kreeg fsgt Leonard Funk Jr. van C comp, 508PIR de Congressional Medal of Honor voor de actie op Holzheim, België. Dit na in actie brengen van zijn eenheid en het vastleggen van 80 Duitsers.
Op 7 februari 1945 viel de divisie Bergstein aan, een stadje aan de rivier de Roer. De 82nd stak de rivier de Roer over op 17 februari. In April 1945 kreeg de divisie de beveiliging over de stad Keulen dit totdat zij werden aangevallen in het gebied van Bleckede, de gehele div werd richting de rivier de Elbe geduwd.
Wanneer de 504th PIR richting Forst Carrenzien reed kwam het Duitse 21e leger zich overgegeven aan de divisie. Dit was op 2 mei 1945.

Bezetting Duitsland
Na de overgave van Duitsland, kreeg de 82nd het bevel om naar Berlijn te gaan en deze stad te bezetten. In Berlijn zag generaal George Patton de 82nd Honor Guards en hij zei: “In al mijn jaren in het leger en alle Honor Guards die ik ooit heb gezien, zijn die van de 82nd ongetwijfeld de beste.” Vandaar werd het “all-American” bekend als “Amerika’s Honor Guard.”

De 82nd keerde terug naar de Verenigde Staten op 3 januari 1946. In plaats van gedemobiliseerd te worden, werd de 82nd permanente gehuisvest in Fort Bragg, North Carolina. Op 15 November 1948 werd de 82nd AB divisie toe bedeeld als een reguliere leger onderdeel.